Osteoporose, Osteopenie


Heeft u afname van uw botdichtheid en is dat door uw arts gediagnostiseerd? Dan heeft u osteopenie of osteoporose, ook wel botontkalking genoemd. Bent u boven de 50 jaar en heeft u recent een botbreuk of al vaker een botbreuk gehad? Dan is het raadzaam om in overleg met uw arts uw botdichtheid te laten meten. Bij Fysiomeer kunt u een programma volgen waardoor u de afname van uw botdichtheid kunt afremmen.

Wat?

Het Chronisch ZorgNet heeft in samenwerking met de osteoporose vereniging en andere deskundigen en netwerk opgezet voor het behandelen en begeleiden van mensen met osteopenie of osteoporose. De fysiotherapeuten hebben een speciale opleiding hiervoor gevolgd en weten daardoor als geen ander hoe ze u moeten begeleiden.

Het doel is om u te helpen om op de juiste manier uw lichaam en vooral uw botten te belasten.

Waarom?

Osteoporose is de medische naam voor poreus bot, ofwel zwak bot. Zwak wil zeggen, zwakker dan het gemiddelde. Osteoporose is een chronische aandoening van het skelet, waarbij de botsterkte afneemt. Als het bot wel zwakker is, maar niet zo ernstig dat men het osteoporose kan noemen, spreekt men van osteopenie.

Er zijn momenteel meer dan 900.000 mensen met osteoporose in Nederland, met een verwachte stijging naar 1.300.000 (10jr.). Van hen is ongeveer 2/3 vrouw en 1/3 man. Jaarlijks breken ruim 105.000 mensen ouder dan 55 jaar een bot als gevolg van deze ziekte. Met de toename van het aantal patiënten zullen ook de botbreuken snel blijven toenemen, met alle gevolgen en kosten die erbij horen.

Heb ik misschien osteopenie of osteoporose?
Uw moeder of je vader heeft osteoporose. U heeft last van pijn in de rug. U bent plotseling kleiner geworden. Als u het vermoeden heeft dat u misschien osteopenie of osteoporose hebt, ga dan naar uw (huis)arts. Hij/zij kan de risico’s met u bespreken en medisch onderzoek in gang zetten. Als u er tijdig bij kunt zijn, is er nog veel te verbeteren of verdere teruggang te voorkomen.

Hoe?

Een effectieve therapie (behandeling) van osteoporose/osteopenie is nog niet zo eenvoudig. Osteoporose is een chronische aandoening. Dat wil dus zeggen dat deze niet 100% te genezen is! Je zit de rest van je leven met een skelet dat (enigszins) zwakker is dan je zou wensen. Er is ook geen “wonder-pil” of “wonder-injectie” om dit voor je op te lossen. De therapie is er dus vooral op gericht om de volgende breuk te voorkomen.

Wel is het mogelijk de achteruitgang van de botsterkte af te remmen. Vaak is zelfs met de huidige combinatietherapie een stabilisatie (of zelfs lichte verbetering) mogelijk. Die combinatietherapie bestaat uit de inzet van:

  • goed bewegen
  • de juiste voeding
  • medicatie (dikwijls tijdelijk)

Maar dan ook echt alle 3 deze onderdelen!

Door je botten goed te belasten, gaat het lichaam vanzelf werken aan verbetering van botstructuur en botmassa. Bewegen is dus de solide basis voor iedere behandeling van osteoporose of osteopenie. Bewegen is de basis van behoud van sterkte van je botten en je hebt het helemaal zelf in de hand.

Actief je botten belasten is het belangrijkste signaal voor je botten om vooral sterk te blijven. Door tegen de zwaartekracht in je botten te belasten (axiale belasting), ga je voor het maximale effect.

Meer weten? Neem contact op met:


Guus Rutten

Fysiotherapeut
Tel: 06-3865 0308
E-mail: guus@fysiomeer.nl


Lindia Wassenborg

Fysiotherapeut
Tel: 06-3865 0309
E-mail: lindia@fysiomeer.nl