Dry Needling

verbeteren van ( chronische) spierklachten


Dry Needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op de behandeling van klachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Vaak gericht op het verbeteren van ( chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen. Verbetering kan direct voelbaar/ merkbaar zijn.

Wat?

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?
Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld/ aangeprikt.

Wat is een spierverharding (triggerpoint) en wat voelt u daar van?
Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier, die naast een lokale drukpijn, vaak ook pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Hoe ontstaan deze spierverhardingen?

  • Door een verkeerde beweging of trauma (ongeluk)
  • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
  • Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend probleem nek-armklachten (RSI, CANS)
  • Overbelasting bij sporters
  • Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband/ ziekte
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Bij langdurige infecties en allergieën
  • Slaaptekort

Waarom?

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig) gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis- of golferselleboog, lies/ heupklachten, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zgn ‘local twitch respons’ waarna de betreffende spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meerdere spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens krijgt u adviezen om deze spieren te stretchen en adviezen om de belastbaarheid van de betreffende spier(en) weer te vergroten middels oefen/trainingstherapie.

Hoe?

Wat doet een fysiotherapeut eerst?
De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten goed te analyseren. In het onderzoek worden die spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken of onderhouden. In die spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

Maar ook andere gebieden in het lichaam kunnen deze klachten onderhouden en de fysiotherapeut besteedt ook in zijn onderzoek daar aandacht aan. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar de spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

Wat voelt u tijdens de behandeling?
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant (twitch). Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn. Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van enkele spieren om uw reactie af te wachten. Daarna krijgt u rekkingsoefeningen mee voor de betreffende spieren en zou er een voorstel kunnen worden gedaan om middels Medical Taping, de spier te laten tapen.

Meer weten? Neem contact op met:


Dominique Hoogendoorn

Fysiotherapeut en Dry Needling Specialist
Tel: 06-45255362
E-mail: dominique@fysiomeer.nl


Justin de Roo

Fysiotherapeut en Sportmassage
Tel: 06-5709 6156
E-mail: justin@fysiomeer.nl


Lizzy Post

Fysiotherapeut, Oedeemtherapie
Tel: 06-2543 3273
E-mail: lizzy@fysiomeer.nl